FORMER NEWLANDS SCHOOL

PUBLIC CONSULTATION -

AMENDED PROPOSAL

 

THE PROPOSAL

 

BEFORE (click to enlarge)

AMENDED (click to enlarge)

During the course of the planning application, in response to feedback from the local community and Officers at the Council, the proposed scheme was amended to reduce the number of dwellings from 238 down to 183, and thereby allow for the provision of a playing pitch as part of the scheme.  The comparative, illustrative, proposals are shown above.

 

On 6th September 2017, Lewes District Council Planning Committee voted to approve the amended application, as recommended by the Planning Officers.  Due to the ‘in principle’ objection raised by Sport England during the application process, prior to a final decision being made, the application needed to be referred to the Secretary of State, to confirm whether he considered it necessary to intervene with the Council’s decision making process, and ‘call-in’ the application for his own determination.  However, the Secretary of State has subsequently confirmed that he is willing for Lewes DC to determine the application.

 

The Applicants and the Council are currently finalising the s106 agreement relating to the outline consent, and expect this to be confirmed, and the consent issued in early 2018.  Once the outline consent is confirmed, focus will move to the reserved matters planning application(s), which will consider in more detail the eventual appearance and layout of the development.

The landscaping on site will be designed to respect and retain the setting of the Newlands School building and adjoining listed building at Sutton Place. Whilst currently private land, the finished development will incorporate meaningful and useable public open spaces for existing and future residents to use.

 

It is envisaged that more than 55% of the 6.35-hectare site (15.69 acres) is likely to remain green, be it public open space/sports pitches, a new equipped children’s play area, garden space or retained and proposed planting.

 

In addition to the on-site provision of affordable housing, public open space/sports pitches and a play area for use by existing and future residents, considerable financial contributions will be made by the developer through Community Infrastructure Levy (CIL) payments, in support of local facilities and infrastructure.  The sum levied will be directed towards new facilities for education, health etc. in Seaford, with the District and Town Councils deciding exactly how the financial contributions will be distributed to existing and new facilities in the area.